Eladó budaörsi családi házak, lakások

Budaörsi lakások, házak helyzete 2016-ban

Hogyan alakul Budaörs lakás, ház eladási helyzete a 2016-os évre levetítve ill. új építésű eladó budaörsi lakásokra is kiterjesztve.

Budaörsi ingatlanok helyzete 2016 évre

 

 

Budaörs város, Pest megyében a Közép-Magyarország régió területén található, közvetlen szomszédságban Budapest XI. kerületével. A mindössze 28 ezer fős város ingatlan piaca, a budaörsi ingatlan, eladó budaörsi lakások és eladó házak Budaörsön esetében jelentős egybe esést mutat a szomszédos budapesti ingatlan árakkal. De a kereslet-kínálat is elég magas, még a budapesti összehasonlításban is.

A budaörsi ingatlanok iránt jelentős a kereslet. Főként a CSOK életbe lépését követően lenne egyre nagyobb igény új építésű eladó budaörsi lakásokra, eladó budaörsi házakra. Sajnos az igények és a lehetőségek eléggé eltérnek egymástól.

A budaörsi ingatlanok száma - a KSH adatai szerint - 2009-2014 között 5.91%-kal, azaz 607 darabbal bővült. Ez alatt az időszak alatt a lakóingatlanok száma átlagosan egy évben 121 darabbal növekedett meg. A lakóingatlanok száma Budaörs településen 2009-ben 10 269 darab volt, mely 2014-re 10 876 darabra emelkedett.

Vágner Adrienn a Budaörsi Ingatlanszövetség elnökének a Budaörs Városi Magazinnak adott interjúja kapcsán kiemelte, hogy Budaörs nagyon sűrűn beépített település, kevés a nagyobb lakásszám építésére megfelelő építési telek. Jobbára ikerház építésére alkalmas telket lehet a budaörsi ingatlanok piacán találni. Az igen kevés számú – nagyobb budaörsi ingatlan építésére is alkalmas – telek árát pedig a tulajdonosok igen csak felsrófolták, ami pedig már az építési vállalkozónak nem éri meg megvásárolnia. Ezek a tényezők az alapvető okai, hogy miért nem épül az igényeknek megfelelő számú új építésű budaörsi ingatlan.

Az ikerház építéséhez két fontos feltételnek meg kell lenni a jogszabályi kikötéseken felül, (ha CSOK-ot szeretne az igénylő) hogy nem lehet osztatlan közös tulajdonban, valamint az építési vállalkozó építheti értékesítés céljára, illetve magán építkezés esetén minden mozzanatot számlával kell igazolni.

A budaörsi ingatlanok építésének esetében például Törökugrató városrésznél az önkormányzat szívesebben venné az irodák létesítését a lakóházak helyett. Erre is bőven lenne igény a városban.

Ugyanezen beszélgetés során Tóth Tamás hiteltanácsadó felhívta a figyelmet, hogy a budaörsi eladó házak, budaörsi eladó lakások esetében – amennyiben használt lakásokról van szó – nem jelent nagy előnyt a CSOK igénybe vétele. A CSOK igénybe vételénél fontos, hogy az igénylő hitelképes legyen, rendelkezzen legalább 20-30 millió forintos önrésszel, lehetőleg megszülessen már a három gyermekük is. Ugyanis egy eladó ház Budaörsön – amely megfelel a CSOK minimum feltételeinek és a család igényeinek – ikerház esetében kb. 50 millió forint, míg családi ház esetében akár 60-80 millió forint is lehet jelenleg. Ez a támogatási forma akár 150 millió forintos budaörsi ingatlan esetében is igénybe vehető, ha az ingatlan hasznos alapterülete nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Ilyen budaörsi ingatlant viszont csak a tehetősebb vásárlók engedhetnek meg maguknak. A beszélgetés során elhangzott, hogy a CSOK-ot nem Budaörsre találták kihiába a 10+10 millió forint, ennyi pénzből 5 embernek szinte lehetetlen új építésű lakást találni.

A Budaörsi Ingatlanszövetség elnöke szerint a 2016 évben az eladó budaörsi lakások esetében a panellakások olyan áremelkedése tapasztalható, ami még a szakmát is meglepte. Egy 51 nm-es panel kínálati ára akár a 20 millió forintot is eléri, míg ennek az árát reálisan max. 18 millió forintra taksálja a szakma. A 60-70 nm körüli panellakásoknál pedig – a műszaki, esztétikai állapot függvényében – 20 millió forint fölött vannak az árak.

A budaörsi ingatlanok árai az utóbbi egy évben átlagosan 1,5%-kal emelkedtek. A családi házak átlagos Ft/m2 árai 3%-kal nőttek az év első két hónapjában.

Panellakás esetén Budaörs településen az elmúlt 5 évben az átlag négyzetméter ár 232 552 forintról 396 478 forintra nőtt, ami 163 926 forintos emelkedést jelent. A panellakás között 2016 áprilisában a legmagasabb négyzetméter ár 415 686 forint, a legalacsonyabb 367 391 forint, valamint az átlag ár 394 947 forint. (forrás: ingatlannet.hu)

Ez a folyamatos áremelkedés azonban meg kell hogy álljon, mert a budaörsi ingatlanok kínálata már meg fogja haladni a vásárlóerő teherbíró képességét.

Ennek a tendenciának egy nagyon jó összefoglalóját készítette el az ingatlannet.hu a jelenlegi, aktuális kínálati árakról, mely az eladó budaörsi lakások, az eladó házak Budaörsön, valamint összességében a budaörsi ingatlanok négyzetméter árait hasonlítja össze néhány vidéki város és a főváros ingatlan négyzetméter áraival országos összesítéssel.

Budaörs ingatlanárai az országos átlaggal és néhány vidéki nagyvárossal összevetve (Ft/m2)

Forrás: ingatlannet.hu

 

A táblázat adatai alapján meglepő, hogy a budaörsi ingatlanok közül a panellakások négyzetméter ára nem csak az országos árat, de még az egyéb kategóriában mindenhol vezető budapesti árat is meghaladja.

A budaörsi lakásbérleti kínálat esetében is olyan magas bérleti díjakkal találkozunk – egy 50 nm-es lakás havi bérleti díja 130-160 ezer forint között mozog – mely a budapesti bérleti piacon tapasztalható.

Hogy ez meddig lesz így? Majd az eladók-vevők eldöntik.